Делото на МОСВ срещу ТЕЦ “Брикел” за 25 млн. лв. от бюджета е решено на 23 декември от ВАС, но все още не е публикувано на страницата на съда. Новият екоминистър Борислав Сандов коментира за БРРД, че още не знае какво е решението, но е лош индикатор, че то излиза в навечерието на Коледа.

Делото е заведено от ТЕЦ “Брикел”, който претендира, че МОСВ му е орязало неправилно квотите за парникови газове. На първа инстанция “Брикел” спечели с решение на Административен съд София – Град, цитирано от Медияпул.

Докладчик по делото във ВАС е съдия Александър Митрев, който е командирован от Адм. съд – Пловдив.

ТЕЦ “Брикел” и още няколко топлофикации из страната се свързват с енергийния бос Христо Ковачки, който обаче не се появява никъде с името си в регистрите.

От 2018 г. насам фирмите трябва да обявяват своите действителни собственици заради европейската директива за осветляване на собствеността във фирмените регистри на държавите-членки. Особено нагло е, че всички топлофикации свързвани с Ковачки декларират като действителни собственици “сламени лица” и така се подиграват със  Закона за мерките срещу изпиране на пари.

За действителен собственик на “Брикел” в българския Търговски регистър е обявен официално 83 годишният британец Дейвид Фордъм. Той живее някъде в индустриалната зона на Уейкфийлд, Западен Йоркшир. Фирмата, чрез която той е собственик на Брикел се казва Bakkar Limited. Тя има 1 лира капитал и се води “спяща” според британския търговски регистър.

Любопитно съвпадение е, че вчера, 23 декември, точно в деня, в който излиза решението на ВАС, собственикът на Bakkar Limited  и съответно на “Брикел” е сменен. Сега това е някой си Рой Кенеди, роден 1951 г., показа проверка в Британския търговски регистър. За да се отрази тази смяна в българския Търговски регистър трябва да бъде подадена нова декларация за краен собственик.

На същия адрес като дядо Фордъм живее и собственичката на Топлофикация “Плевен” Елизабет Клейр Улъм. Тя притежава фирмата Cataland Ltd., също с 1 лира капитал и 1 лира наличност по сметките. Скромната британска компания владее 100% от акциите на плевенската топлофикация.

Съвпадението в адресите не се открива лесно в Търговския регистър, където няма търсене по действителен собственик. За целите на журналистически разследвания, БРРД създаде удобен инструмент за търсене в отворените данни на Търговския регистър. С него лесно се засичат декларираните действителни собственици. Достатъчно е в търсачката да се въведе името на фирмата или лицето и текстът ActualOwners. Може да се търси и по адрес.

Собственикът на Топлофикация “Бургас” пък е 81 годишният Стюърт Ралф Попълтън. Той притежава бургаската топлофикация чрез фирмата Bovard Ltd. Посочил е като адрес къща в жилищен район, украсена с мащабирана реплика на статуя от Великденските острови.

Засега правоохранителните органи не предприемат нищо срещу тези очевидно фалшиви данни. Възможното обяснение за тази пасивност на прокуратурата е, че жената до главния прокурор Иван Гешев Детелина Ханчева е юрисконсулт на застрохователната компания на Ковачки – ОЗК “Застраховане”.

Ако делото е загубено от МОСВ, министерството ще обжалва на по-горна инстанция, категоричен беше Борислав Сандов.

Джингъл белс, джингъл белс…
Дядо Фордъм – милионер?
С пари от българския данъкоплатец.
Делото на МОСВ срещу ТЕЦ “Брикел” за 25 млн. лв. от бюджета е решено на 23 декември от ВАС, но все още не е публикувано на страницата на съда.
Новият екоминистър Борислав Сандов коментира за БРРД, че още не знае какво е решението, но е лош индикатор, че то излиза в навечерието на Коледа.
Делото е заведено от ТЕЦ “Брикел”, който претендира, че МОСВ му е орязало неправилно квотите за парникови газове.
ТЕЦ “Брикел” и още няколко топлофикации из страната се свързват с енергийния бос Христо Ковачки, който обаче не се появява никъде с името си в регистрите.
За действителен собственик на “Брикел” в българския Търговски регистър е обявен официално 83 годишният британец Дейвид Фордъм.
Така Ковачки се подиграва със Закона за мерките срещу изпиране на пари.
Той не рискува нищо, защото жената до главния прокурор Иван Гешев Детелина Ханчева е юрисконсулт на застрохователната компания на Ковачки – ОЗК “Застраховане”.
На същия адрес като дядо Фордъм [собственик на Брикел] живее и собственичката на Топлофикация “Плевен” Елизабет Клейр Улъм. Тя притежава фирмата Cataland Ltd., също с 1 лира капитал и 1 лира наличност по сметките. Скромната британска компания владее 100% от акциите на плевенската топлофикация.
Собственикът на Топлофикация “Бургас” пък е 81 годишният Стюърт Ралф Попълтън. Той притежава бургаската топлофикация чрез фирмата Bovard Ltd. Посочил е като адрес къща в жилищен район, украсена с мащабирана реплика на статуя от Великденските острови.”
Британски Георгиуси! Абе откъде ги пазаруват тия наследници на първопроходеца Мавроди? Легални кантори, които им пращат хартия за подписи?
Весела Коледа
по BIRD.BG
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You May Also Like

Лекарите се сетиха да проговорят, когато келепирът стана опасен

Те трябваше да са „имунизирани“ досега поне с две дози и да…

ФИНАНСОВИТЕ ИЗМАМНИЦИ И ПОКЕРДЖИИ ПРОДЪЛЖАВАТ ПРОМЯНАТА, ПАРДОН, ПОКЕРА В ББР

Финансови измамници и пристрастени към хазарта самообявили се за проводници на промяната…