Pandora Papers: Над 330 политици по света укрили милиони в офшорни убежища. Двама българи сред тях

Кралят на Йордания натрупал $100 млн. с офшорна мрежа. Чешкият премиер пропуснал да декларира компания, чрез която купил имение за 22 млн. Разкриват се финансови дейности на ”неофициалния министър на пропагандата” на Путин

35 бивши и настоящи държавни ръководители са укрили милиони долари в офшорни данъчни убежища, разкри Международният консорциум на разследващите журналисти чрез мащабното си разследване Pandora Papers, основано на информация от милиони изтекли документи.

Политиците са над 330 от 91 страни и територии. Двама от тях са от България, допълва БНР. Имената им не се съобщават.

174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни.

Според Pandora Papers йорданският крал Абдула Втори е използвал мрежа от офшорни компании, за да натрупа 100 милиона долара в недвижими имоти от Малибу до Лондон.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш – на когото предстоят избори идната седмица – не е декларирал офшорна компания, чрез която е купил имение във Франция на стойност 22 милиона долара.

Семейството на азербайджанския президент Илхам Алиев също е използвало офшорки, за да придобие сгради и имоти в Лондон за десетки милиони.

Руският президент Владимир Путин не е пряко споменат в документите, но чрез сътрудници е свързан с тайни активи в Монако. Документите описват финансовите дейности на „неофициалния министър на пропагандата“ на руския президент и на повече от 130 милиардери от Русия, САЩ, Турция и други нации.

В списъка са още президентите на Украйна, Кения, Еквадор.

Сред бившите премиери е британският Тони Блеър.

Документи разкриват, че банки по света са помогнали на клиенти да основат най-малко 3 926 офшорни компании с помощта на “Alemán, Cordero, Galindo & Lee” – панамско юридическо дружество, ръководено от бившия посланик на страната в САЩ.

Консорциумът на разследващите журналисти е открил близо хиляда офшорни компании, свързани с повече от 330 високопоставени политици и държавни служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You May Also Like

КОКОРЧО И БЪРБОРЕЩАТА МУХА :Неа,.а се плашите.ИДВА КАТАСТРОФА/новият хит,от BGplay,лист/

Слушам,слушаме-ЧУВАМЕ…? Мисля, мислим-ЗАБРАВЯМЕ…? Правим,правиме-ГРЕШКИ…? Ама ,Кирчо-малък е бил,когато е излязъл от България-затова,му…

Кирчо Хазарта и Ицо Харварда.

Имало,някога,една територия… и едни хора,дошли от накъде…. …и една ,сган от наследници…

WS-ТЕЛЕшоп по български И НОВИТЕ спасители

КОЛКО Е „УСПЕШЕН“ ФАРФАРА* КИРИЛ ПЕТКОВ. ТЪМНАТА СТРАНА НА БИЗНЕСА МУ /*фарфар…

опаааа….ДА ГУШНЕШ 27 МИЛИОНА ЗА 58 ДНИ!

Трябва да признаем, че да изкараш 27 милиона лева за 58 дни…