КОЛКО Е „УСПЕШЕН“ ФАРФАРА* КИРИЛ ПЕТКОВ. ТЪМНАТА СТРАНА НА БИЗНЕСА МУ

/*фарфар –дърдорко, бъбрица, бърборко, празнословец, лекомислен, несериозен, вятърничав, повърхностен, самохвалко/

В света на бизнеса маркетингът продава и носи печалба. В политиката също. Какво обаче се крие под тази напудрена рекламна фасада избирателите обикновено научават прекалено късно. И всички плащаме за това.

Лесно се приема за даденост, че Кирил Петков е изключително успешен сериен предприемач, който създава печеливши бизнеси от нулата. И се отказа от всичко това в полза на родината.

Оказва се обаче, че всички по-успешни серии на сериала Петков са финансирани от един продуцент – неговият американски партньор – Майкъл Карш. Във всички епизоди Петков играе по-скоро ролята на местен фасилитатор, маркетинг сътрудник и рекламна усмивка, отколкото на движещата бизнес сила.

Няма нищо лошо в това да имаш благодетел и да управляваш чуждестранни инвестиции в България – дори напротив. Поне до момента, в който преувеличаването и приписването на еднолични заслуги и успехи не станат също част от репертоара на самообявилите се за нови политически спасители.

Тук не става дума само за Петков, но и за хората около него – от скандалите и съдебните дела между съдружници във фирмите около Асен Василев, до Даниел Лорер, който обича да се хвали, че е участвал в многомилиардната продажба на бившата си фирма на гиганта Hewlett-Packard, но пропуска да каже, че той е бил просто служител в тази компания.

Част от бизнесите, в които Петков участва са сравнително печеливши, но не може да се каже, че изпълняват друго освен да носят печалба на съдружниците в тях, тъй като създават почти нулева заетост на пазара на труда.

Провиотик АД

В рамките на 3 месеца през 2014 г. се ражда „Провиотик“ АД. През февруари 2014 г. е учредена компанията „Майкъл Кирил“ ЕАД (ЕИК 202930997), с едноличен собственик притежаваната от Кирил Петков „Верита“ ЕООД. Веднага след това „Майкъл Кирил“ ЕАД се преименува на „Провиотик“ ЕАД, след което пък се преобразува в акционерното дружество „Провиотик“ АД, което продава едноимения пробиотичен продукт под бранда „ПроВиотик“. Акциите на компанията първоначално са разделени по равно между компанията на Петков „Верита“ ЕООД и Майкъл Карш, а след 2019 г. в Търговския регистър откриваме Майкъл Карш като действителен собственик.

По същото време през 2014 г., компанията „ИноТера“ ЕООД (ЕИК 201474512), собственост на Петков, се преобразува в МАЙКЪЛ КИРИЛ ООД, също с поделено участие от по 50% между Майкъл Карш и „Верита“.  Дейността на Майкъл Кирил ООД е свързана екслузивно с ПроВиотик – търговия на едро на биологичен продукт – пробиотик на основата на бактерията лактобацилус булгарикус в страната, ЕС и трети страни.

Колко успешен всъщност е бизнесът на ПроВиотик?

Продуктът ПроВиотик всъщност се произвежда от „Генезис лаборатории“, която има патент върху щамове от бактерията и произвежда добавката у нас.

Същевременно, докато Петков усилено маркетира продукта като уникален, много успешен и продаващ се на 4 континента, финансовите показатели говорят са далеч по-скромни. Според финансовия отчет на Провиотик АД, оборотът на дружеството през 2019 г. възлиза на 1 милион лева, а това на Майкъл Кирил ООД на малко над 1.8 милиона лева. Все показатели, които не са съизмерими с претенциите на компанията и секторът, в който оперира, особено като се има предвид и единичната цена на продукта (около 50 лв. за 30 капсули в България и 50$ в САЩ).

По-важното, този бизнес  не създава заетост. В Провиотик АД няма данни за наети служители, а осигурените лица в Майкъл Кирил ООД към юли 2021 г. са само 6.

Освен началния капитал, който предполагаемо идва основно от Майкъл Карш (както и от бизнеси, свързани с него, в които в последствие Петков влиза, виж по-долу), маркетинговият имидж на компанията също се оказва преувеличен и основно заслуга на американеца.

Майкъл Карш е бивш служител на Сорос Фънд Мениджмънт и основател на хедж фонда Карш Капитал (Karsch Capital), преди да стане изпълнителен директор на Juice Press – компания за био сокове с около 100 магазина в САЩ. Тук стигаме до прословутото попадане на продукта в списъка с избрани продукти на един от броевете на списанието на Опра. Маркетинг популярността на ПроВиотик в САЩ е изцяло благодарение на Майкъл Карш и Juice Press. Карш започва да добавя пробиотика в соковете на компанията, което повишава популярността на ПроВиотик в страната и така се стига до списанието.

Джъмбо Плаза

Първоначалния тласък в бизнеса Петков получава отново от Майкъл Карш. Преди да смени собствеността си през 2018 г., Петков е управител на дружеството инвеститор в т.нар. Джъмбо Плаза на бул. Ботевградско шосе в София – БИ ДИ СИ ЕООД. Първоначално дружеството е еднолична собственост на компания, регистрирана в Нидерландия, а след това мажоритарен собственик става именно Майкъл Карш. За добре свършената работа на терен, един месец преди компанията да смени собствеността си, Петков става съдружник с малко над 27% (по-голямата част прехвърлени от Майкъл Карш), след което продава дяловете си като част от сделката по продажбата.

Волаком АД

Подобна е и ситуацията с компанията Волаком АД, учредена през 2012 г. от Майкъл Карш, Джон Ларе и  Петков. В последствие Петков и Майкъл Карш бързо излизат от компанията, без да оставят следа, нито откъм финансови резултати, нито откъм заетост.

Петков без Карш

Всъщност има само 2 фирми, в които Кирил Петков участва без присъствието и финансирането на въпросния Майкъл Карш. Едната от тях е вече споменатата „Верита“ ООД, чрез която Петков участва в съвместните бизнеси с Карш в България – приходите на фирмата са изцяло от участия в дъщерни, асоциирани и смесени предприятия.

Втората е „Скиноа“ ООДв която дял има и Асен Василев, чрез „СТВ КОНСЪЛТИНГ“ ЕООД – еднолична собственост на Василев, в последствие прехвърлена преди той да заеме поста на финансов министър. „Скиноа“ е създадена през 2014 г. и на практика никога не е извършвала дейност.

Петко Ковачев

КОМЕНТАРИ ОТ МРЕЖАТА

# Всъщност, наименованието ПроВиотик е познат шмекерски прийом за да се избегне негативното мнение към точното наименование на продуктите от тази категория – ПроБиотик. Този финт световните шмекери сътвориха тарикатлъка около преди половин век и го пробутваха на невежите балъци по обширния световен океан. Мъжкият балък закачен на кукичката от ниската цена си купуваше Adidds мислейки, че носи Adidas, а женският балък купуваше Poisen, мислейки, че се ръси с Poison на Кристиан Диор. В този случай не бих казал нищо лошо за ПроВиотик, още повече, че тази пробиотична добавка е научна разработка и производство на българската фирма Генезис Лаборотории. Тази фирма, и още три български – софийската Лактина – Банкя и пловдивските ЕлБиЛакт и Протей-М са не само лидери в България, но с висока репутация за познавачите на бранша у нас и оттатък. Смешното е това, че на нашия пазар го пуснаха с цена близо стотачка за опаковка, а сега може да си го купите силно преоценен – по 8 лева. Кирчов маркетинг, та да хлъцнеш. И пак не върви! Позволявам си да твърдя всичко това, защото вече 15-тина години съм доста навътре в тази материя. Същината на въпроса е, че харвардския бърборко е случил на добър ментор и е изпълнил заръките му за откупуването на търговските права върху този продукт от Генезис Лаборотории. А това – дали Опра Уинфри го ползва, или ловко използва името и популярността си при маркетиране на сокове с тази добавка – само тя си знае. В едно съм сигурен – по това трасе Кирцата едва ли е двигателят на автомобила, а най-вероятно – резервната гума в багажника. Но най-жалкото и смешното в тоталната му алабалистика, съпътствана от холивудска усмивка „банана стайл“ на чаровен маг, е когато се опитва да вади мишки от ръкава си да ни ги пробутва за гълъбите на мира, например. И номерата му минават. Балъци у нас – с багер да ги ринеш. Някои от тях стават, дори и президенти и му се закачат на куката…Баш балъците….И при тях тъпотия до шия… Не се учудвам, че и американската ирако-кюрдска лейди се включва в кироподобната шайка от измамници. Позира за снимки не по-зле от кюстендилската недозряла слива. Грозното е, че представлява уж световна сила, а така левашки открито взема страна в нашите вътрешни работи, пардон бъркотии. Аман от поръчкови изпълнения. Може би и не бива да се учудваме – българската цаца и на лайно кълве и е винаги добре дошла за всяка хранителна верига.
Всъщност, предстоящите избори ще бъдат едно своеобразно преброяване на цацарунгелите в България.
Напред към пълна изборна победа. А как – все едно! Ха на ляво, ха надясно – право през лайното прясно!

#А, НПО „Център по приложни изследвания и иновации“, ЕИК: 205003454. Кой го финансира – може да се види от сайта им. Че е получило само пари от едно място – може да се види от отчетите им. От ТР може да се види, че от 12.07.2019 г. съсобственик в това НПО е Николай Денков (служ. министър в МОН).
Кирил Петков и Николай Денков са посочени като собственици до 19.05.2021 г., реално след издаването на Указа на Президента за първото служ. правителство, обнародван на 12.05.2021 г.
Да припомним, че Николай Денков в качеството му на служ. министър в МОН назначава Евгения Пеева на длъжност зам. министър с ресор приобщаващо образование в първото служебно правителство. При второто вече я няма. И да припомним, че малко преди встъпването в длъжност на Николай Денков (на 05.05.2021 г.), той става част от УС на „Заедно в час“ – после, след скандала, се променя целия УС.
„Център по приложни изследвания и иновации“, ЕИК: 205003454 е създадено с определени цели, които тепърва ще стават ясни.

ПОЛЗВАНО-info BIRD.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You May Also Like

КОКОРЧО И БЪРБОРЕЩАТА МУХА :Неа,.а се плашите.ИДВА КАТАСТРОФА/новият хит,от BGplay,лист/

Слушам,слушаме-ЧУВАМЕ…? Мисля, мислим-ЗАБРАВЯМЕ…? Правим,правиме-ГРЕШКИ…? Ама ,Кирчо-малък е бил,когато е излязъл от България-затова,му…

Кирчо Хазарта и Ицо Харварда.

Имало,някога,една територия… и едни хора,дошли от накъде…. …и една ,сган от наследници…

опаааа….ДА ГУШНЕШ 27 МИЛИОНА ЗА 58 ДНИ!

Трябва да признаем, че да изкараш 27 милиона лева за 58 дни…

О, неразумни и юроде!О ,Хитър Петре

ДЪРЖАВАТА НА РАДЕВ ОБЯВИ ВОЙНА НА БЪЛГАРИТЕ. ГЛАСУВАНЕ ИЛИ КАМЪНЕ И ДЪРВЕ.…