Създаването на общинско предприятие под името „Благоевград строй ремонт“ за поддържане и текущ ремонт на общинската собственост предлага кметът на Благоевград Илко Стоянов. Замисълът е новото предприятие да се занимава с непрекъснато възникващите аварийни ремонти в детските и социални заведения, постоянна поддръжка на детските и спортни площадки, подмяна и ремонт на стълби, парапети, поддръжка на битовата ВиК инсталация и електрическите инсталации в общински имоти, ремонт на инфраструктурни обекти, невъзложени с регулярни договори, и т.н.

Всичко това до момента се вършеше от общинските „Спортни имоти“ и „Биострой“, както и от външни фирми, които бяха избирани по Закона за обществените поръчки след дълги и тромави процедури.

„Създаването на дружеството ще даде възможност за по-голяма гъвкавост и по-бърза реакция при спешно възникнала нужда от ремонт. Възлагането на тези дейности понякога е от спешен порядък, а подготовката и провеждането на процедура за избор на изпълнител по ЗОП отнема прекалено много време и не винаги има желания резултат“, мотивирал е предложението си Стоянов.

Според него от дейността на новото предприятие ще има и икономически ефект, защото то няма да начислява процент печалба и ДДС, а така част от средствата на общината, давани за спешните ремонти, ще бъдат спестени. От друга страна, контролът на общината ще е гаранция за много по-качествени ремонти.

Предложението на Илко Стоянов, което ще бъде разгледано на предстоящата сесия, е съветниците да приемат правилник за организацията и дейността на предприятието, което ще се ръководи от директор, и да го включат в списъка на второстепенните разпоредители с бюджета.

„Не сме правили разчети колко ще е издръжката на новото предприятие, но средствата за нея ще бъдат взети от други дейности в рамките на бюджета – обясни за „Струма“ благоевградският кмет. – Нямаме още и пълна концепция за предприятието, но предполагам, че съставът ще е от 5-6 работници, 1 от които ще им е ръководител. Ще им намерим място в някое от общинските помещения, но не в сградата на общината. Като цяло идеята ми е да разтоварим общинските дружества от несвойствената дейност, която сега вършат, и да можем да реагираме по-бързо при възникнала нужда“, обясни Стоянов.

Създаването на общинско предприятие е допустимо съгласно чл. 51, ал. 2 от ЗОС, според който по този начин общината може да осъществява самостоятелна стопанска дейност. Предприятието се финансира от собствени приходи на общината. В момента с такъв статут са детските градини на територията на общината.

инфо в-к Струма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You May Also Like

Бог да прости България!!!

 Вижте спомените си Бог да прости България!!! Няма Народ, няма Народна Съпротива,…

Грозното лице на демографската криза в България

https://www.facebook.com/watch?v=470291250865647

Д-Р КОСТАДИНОВ ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН

Никой не може да отрече факта, че образованието е в основата на…

Божеееееееееееееее

https://www.facebook.com/IsAnotherWorld/videos/522487862473719 БОЖЕЕЕЕ